Neljä saarta ja yhdet hautajaiset. Siinä meidän Sulawesin reissumme lyhyesti.
Auringonlasku Togeaneilla |
Bunakenin saaren vedenalainen paratiisi siis vaihtui Togeanin saarten maanpäälliseen paratiisiin. Saarille pääsy on melko vaikeaa, joten autioita hiekkarantoja löytyi saarilta huomattavasti enemmän kuin turisteja. Malengen ja Tomkenin saarten rauhan jälkeen kolmannen Kadidiri-saaren meno tuntui ekana iltana jopa liian vilkkaalta, sillä paikalla oli lähes 20 turistia. Rauhaa saarille tuo myös se, että sähkö toimii vain iltaisin ja kännykkäverkkoa saarilta ei löydy, internetistä puhumattakaan. Reilun viikon uutis-, netti- ja kännykkäpimento tuntui melko vapauttavalta, kandee joskus koittaa.
Tentenan vesiputous tulvi |
Saarilta jatkoimme kohti etelää saksalaiskolmikon kanssa. Näin saimme tehtyä matkaa maanvyöryjen katkaisemilla teillä bussin sijaan henkilöautolla, yhteensä reilut 20 tuntia. Vuoristossa asfaltti oli huuhtoutunut alas rinteelle muutaman kilometrin välein, ja tiet olivat välillä lähes kokonaan poikki. Onneksi tuoreita maanvyöryjä ei ollut tullut, muutaman päivän stoppi ei olisi ollut se ihan ykkösjuttu vaikka maisemat Keski-Sulawesilla komeita olivatkin.
Maisemien lisäksi myös Keski-Sulawesin lähihistoria on melko mielenkiintoinen. Indonesia on maailman suurin muslimivaltio, mutta myös toinen maailman pahisuskonnoista eli kristinusko on maassa paikoitellen vahvassa asemassa. Vuonna 1998 muslimien ja kristittyjen välillä puhkesi Sulawesilla kännitappelu, joka lopulta hiukan karkasi käsistä; kahdeksan vuotta ja yli tuhat ruumista myöhemmin rauha saatiin jälleen palaamaan saaren keskiosiin neljä vuotta sitten.
Palmuviiniä ja paikallisia taloja |
Ja ne hautajaiset. Etelä-Sulawesin ensimmäinen stoppimme oli Tana Torajan alue, jossa kaikkia tuntuu kiinnostavan kuolema enemmän kuin elämä. Lähes joka talon pihalta löytyy outo hökkeli, jossa säilytetään kuolleita sukulaisia. Ruumiit ovat tönössä sen aikaa, että perhe saa kerättyä rahaa hautajaisiin. Ja joskus tässä voi kestää kymmeniä vuosia. Oppaamme Danielin mukaan rikkaimmat perheet tuhlaavat hautajaisiin 1000000000–2000000000 rupiaa. Siinä on sen verran nollia, että tällä kertaa summa on iso myös euroissa: 80 000– 160 000 euroa.. Kuten Daniel sen ilmaisi: ”Te pistätte rahaa kaikkeen hauskaan kuten matkusteluun, me käytämme sitä perinteisiin ja kuolemaan liittyviin asioihin.” Kumpi sitten lienee parempi..
Hautajaisvieraat tuovat sikoja lahjaksi |
Myös tällä kertaa alueella oli menossa hautajaiset, kestäähän toimitus yleensä ainakin neljä päivää. Toki mekin kävimme paikalla, kuka nyt ei hautajaisiin haluaisi. Alkuun oli hiukan outoa tunkeutua toisten surujuhlaan, mutta paikalle päästyämme perhe otti meidät iloisena vastaan. Meille tarjottiin kahvia ja pikkuleipiä sekä kiiteltiin kovasti, että pääsimme paikalle.
Hautajaismenoihin kuuluu tietysti paljon eläinten tappamista, tämän avullahan henkilö pääsee taivaaseen. Parhaissa hautajaisissa teurastetaan yli sata härkää. Me todistimme vain kymmenen sian kidutusta ja viimeisiä hetkiä, härät olivat vuorossa vasta parin päivän päästä.
Paikalliset Romeo & Julia hyppäsivät kalliolta koska eivät päässeet naimisiin |
Hautajaisten lisäksi kävimme tutustumassa elävään puuhun, joka toimii kuolleiden vauvojen hautana. Lisäksi näimme kallion, johon on kaiverrettu hautoja, sekä luolan, joka on toiminut hautana jo muutaman sata vuotta. Vanhat arkut olivat kivasti tuhoutuneet, joten pääkallot olivat esillä. Uudet arkut olivat vielä sekavassa pinossa luolan käytävillä. Mukava paikka.
Eilen illalla hyvästelimme saksalaiset ja hyppäsimme yöbussiin kohti Sulawesin pääkaupunkia Makassaria. Bussi oli noin kymmenen kertaa modernimpi kuin perus Expressbussi, jalkatilaa oli kerrankin jopa mulle riittävästi. Ilmastointi oli aasialaiseen tyyliin melko kovalla, joten Sanna varustautui yöhön paksuilla sukilla, legginseillä, vaellushousuilla, pitkällä paidalla, hupparilla ja huivilla. Mäkin laitoin sukat jalkaan.
Nyt odotellaan KFC:ssa Lion Airin toimiston avautumista, jotta saadaan tsekattua itsemme sisään illan lennolle. Toivottavasti voidaan jättää sinne myös kamat, jotta pääsemme tutustumaan Makassariin. Sitten onkin vuorossa pari lepopäivää Balilla ennen kuin jätämme tämän valtion ja ehkä maailman mukavimmat ihmiset. Siis kaikki muut paitsi sen jätkän, joka eilen huusi minulle skootterin kyydistä: ”Hello mister, I don’t like you!”
Lisää Tana Torajan kuvia täällä.
Lisää Tana Torajan kuvia täällä.